Späť na: Včelárske potreby

Pohánka obyčajná - 0,5 kg

1,44 €
bez DPH: 1,20 €

Dostupnost: skladem
Kód tovaru: 06133
Je nenáročná jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitej, vysoká 30–80 cm. Včelám poskytuje nektár aj peľ. Pohánka má veľmi krátku vegetačnú dobu. Kvitne pri vhodných podmienkach už do 40 dní po zasiatí. Pohánka je zvlášť citlivá na jarné mrazy, preto by sa vysev mal vykonávať až v priebehu mája. Kvalitná medziplodina a zelené hnojenie. Využíva sa aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá av potravinárstve.

Pohánka obyčajná (Fagopyrum sagittatum)

Je nenáročná jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitej, vysoká 30–80 cm. Včelám poskytuje nektár aj peľ. Pohánka má veľmi krátku vegetačnú dobu. Kvitne pri vhodných podmienkach už do 40 dní po zasiatí. Pohánka je zvlášť citlivá na jarné mrazy, preto by sa vysev mal vykonávať až v priebehu mája. Kvalitná medziplodina a zelené hnojenie. Využíva sa aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá av potravinárstve.

Pohánka známa aj ako hana, bránok či buchwheat, sa rozšírila po Ázii, Austrálii, Európe a oboch Amerikách. Jedná sa o jednoročnú bylinu s červenohnedou dutou lodyhou, ktorá môže byť jemne vetvená. Listy majú srdcovitý alebo šípkovitý tvar a kvety obojpohlavné s bielou, ružovou alebo červenou farbou. Plodom je trojboká nažka hnedočiernej alebo šedej farby. Semená, po ošúpaní známe ako krúpy, sa vo svojom zložení a tvare podobajú obilninám a ich šupka je ľahšia ako voda, čo uľahčuje ich spracovanie. Pohánka je významná pre svoje bezlepkové kvality a očistné vlastnosti.

Pohánka obyčajná sa využíva predovšetkým v stravovaní pre svoju bezlepkovú múku, z ktorej sa pripravujú špeciálne koláče, lievance a ďalšie pečivo. V Indii a ďalších krajinách slúži ako dôležitá potravina počas pôstov. V Japonsku, zvaná Soba, sa vyrábajú z jej múky cestoviny, knedličky a chlieb Manju. Mladé listy sa konzumujú ako zelenina, a ostatné časti rastliny ako krmivo pre dobytok. Z pohánky sa tiež destilujú rôzne druhy destilátov vrátane whisky či shochu.

Pohánku oceňujú štúdie za jej bohatý obsah rutínu, ktorý podporuje zdravie ciev, a za prítomnosť D-chiro-inositolu, skúmaného v terapii syndrómu polycystických ovárií. Ďalej sa výskumy zameriavajú na možný vplyv pohánky na redukciu cholesterolu, telesného tuku a žlčových kameňov, rovnako ako na jej priaznivý počinok na kardiovaskulárny systém a respiračné funkcie.

Pohánkové semienko je bohaté na minerály, vitamíny a má optimálne zloženie mastných kyselín. Neobsahuje lepok, čo ju robí vhodnou alternatívou pre osoby s celiakiou. Čaj z pohánky sa pripravuje z jednej lyžičky sušených vňatí, ktoré sa zalejú 250 ml vriacej vody a nechajú sa lúhovať 15 minút, a je možné ho konzumovať až 3x denne.

Pohánka je nenáročná plodina, ktorá dobre prosperuje na ľahkých, piesočnato-hlinitých pôdach. Táto rastlina nevyžaduje špecifické pôdne živiny ani pravidelnú agronomickú starostlivosť, vďaka čomu je obľúbená medzi poľnohospodármi. Hlavnými požiadavkami sú dostatok vlahy a tepla počas kvitnutia a zrenia. Pohánka je citlivá na jarné mrazíky, preto sa výsev odporúča až v máji s následným zberom medzi augustom a septembrom. Jej krátke vegetačné obdobie, 10-12 týždňov, ju robí vhodnou aj ako medziplodinu.
Pestovanie pohánky je možné aj na menej úrodných alebo kyslých pôdach, dôležité je vhodné zavlažovanie. Prebytok umelých hnojív, hlavne dusíkatých, môže naopak znížiť produktivitu pohánky. V teplej klíme rastlina viac rastie vegetatívne, zatiaľ čo chladnejšie počasie podporuje kvitnutie.

Termín výsevu: máj
Doba kvitnutia: júl – september (záleží na dobe výsevu)
Hĺbka siatia: 2 -3 cm.
Výsevok: 60-80 kg/h

Naposledy navštívené

Pohánka obyčajná - 0,5 kgPohánka obyčajná - 0,5 kg
1,44 €

Dostupnost: skladem