pastovanie medu
Vďaka pastovanie sa ustáli konzistencia aj kvalita medu, ktorý by potom už nemal v uzavretých pohároch samovoľne kryštalizovať. Po tejto Úprava zostáva med jemne kryštalický a má praktickú pastovitú konzistenciu. Takto spracovaný med je vhodný na okamžitú spotrebu.
veľkovýrobcov medu najčastejšie pastují mechanickým rozomletím krystalků medu na ich požadovanú veľkosť, k tomu slúži tzv pilírovací stolice. Menším včelárom sa však väčšinou neoplatí kupovať si tento prístroj, ti naopak používajú tzv riadenú kryštalizáciu medu. Vďaka riadenej kryštalizácii med zkrystalizuje rýchlo, vytvorí sa v ňom len malé kryštáliky a výsledkom je potom Požaduje pastózne med. k riadenej kryštalizácii je potrebné si zaobstarať jednoduchý přístroj k tomu účelu určený a varič na udržiavanie správnej teploty, ktorá by med nepoškodila.