Med
Med je základným produktom včiel. Celé včelstvo pracuje celý rok práve na tom, aby malo dostatočné zásoby medu potrebné na prežitie zimy. Med je od pradávna považovaný za cennú surovinu. Preto bola jeho konzumácia po dlhú dobu určená iba pre významné osobnosti. Med a jedlá z neho nemohli chýbať na stole žiadneho kráľa či šľachtica. Sú mu tiež pripisované liečebné a afrodiziakálne účinky, ktoré sú uznávané dodnes. V ľudovom liečiteľstve má med nezastupiteľnú úlohu.
Včelárovo celoročné snaženie a starostlivé opatrovanie jeho včelstiev vedie k jednému cieľu. Po ukončení znášky získať od včiel svoju odmenu, ktorú vidí predovšetkým v mede. Medobranie sa tak stáva najradostnejším obdobím pre včelárov. Podľa miesta pôvodu a spôsobu spracovania rozpoznávame mnoho typov medov.
Takmer všetky medy, ktoré sú produkované českými včelármi, môžeme s pokojom v duši označiť ako pravé domáce prírodné medy. České medy môžeme považovať za jedny z najkvalitnejších. Je to spôsobené pestrou skladbou rôznych rastlín, kvetov a stromov. Vďaka tomu rozpoznávame mnoho typov medov, ktoré sú vždy unikátnou zmesou rôznych peľov a nektárov. Kvalita medu sa určuje podľa mnohých kritérií, vo všeobecnosti sa však dá povedať, že každý domáci med je kvalitný. Určite teda odporúčame nakupovať medy od miestnych včelárov a vyhnúť sa priemyselným medom v obchodoch. Rýchlo zistíte, že sú nielen nekvalitné, ale aj oveľa drahšie než med priamo od včelára.
Zloženie
Med je zmes cukrov, vody a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac na zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia/sezóny aj jednotlivých včelstiev. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Vďaka jeho nízkemu obsahu vody sa takmer nemôže pokaziť ani sa v ňom nemôžu usadzovať a množiť nebezpečné baktérie, plesne a huby. Typické zloženie ukazuje tabuľka:
Zložka | Súčasti | Obsah |
Voda |
| 13 – 23 % |
Glukóza |
| 22 – 41 % |
Fruktóza |
| 27 – 44 % |
Sacharóza |
| 0,2 – 10 % |
Melecitóza |
| 0 – 15 % |
Organické kyseliny | Citrónová, jablčná, glukónová, pyrohroznová | 0,2 – 1,2 % |
Aminokyseliny | Prolín, fenylalanín | < 0,01 % |
Enzýmy | Glukózooxidáza, diastáza, kataláza, invertáza | 0,1 – 0,6 % |
Hormóny | Acetylcholín, adrenalín, dopamín, noradrenalín | < 0,01 % |
Farbiace látky | Flavonoidy, chlorofyly, antokyány, karotenoidy | < 0,01 % |
Vitamíny | B1, B2, B5, B6, C, H | 0,1 % |
Minerály | K, Ca, Mg, Na, Fe, Cu, Mn, Co, Zn, I, F, Si | 0,1 – 1 % |
Tukové látky | Estery cholesterolu, triglyceridy, voľné kyseliny | 0,015 % |
Aromatické látky | Estery organických kyselín, acetaldehyd | < 0,01 % |
Dextríny |
| 0,1 – 12,5 % |
Inhibíny |
| < 0,01 % |