Medovina
Medovina - medové vínoje tradičný alkoholický nápoj dávnych národov. Medovina je nápoj vzniknutý kvasením medu zriedeného vodou s prídavkom rôzneho korenia alebo s ovocnou šťavou. Medovina je zlatistý prírodný nápoj opojnej sladkej chuti a jemného medového buketu. Svojím obsahom alkoholu, ktorý vzniká prírodným kvasením roztoku medu pomocou vínnych kvasiniek, sa tento mok radí do kategórie vín, je to medové víno.
Z gastronomického hľadiska je vhodný sňatok medoviny s ovocnými dezertmi alebo domácim štrúdľom. V lete je vhodná vychladená s plátkom citróna a v chladných zimných mesiacoch zahriata približne na 50-60 °C. Konzumácia medoviny v primeranom množstve pôsobí blahodárne na ľudský organizmus. Zdravotný efekt medoviny v čase, keď sa preferuje konzumácia biopotravín (medzi ktoré sa právom radí aj medovina - je to čistý prírodný produkt), umocňuje aj prítomnosť rôznych bylín vo väčšine našich medovín.