Späť na: Včelárske potreby

Súprava na zisťovanie varroázy

2,93 €
bez DPH: 2,44 €

Dostupnost: skladem
Kód tovaru: 1531
Zostava na monitorovanie roztoča Varroa. Na zistenie stupňa zamorenia klieštikom môžete využiť aj túto jednoduchú pomôcku. Ide o osvedčený postup monitoringu varroázy.

Zostava na zistenie stupňa napadnutia varroázou.


Zostava na monitorovanie roztoča Varroa. Na zistenie stupňa zamorenia klieštikom môžete využiť aj túto jednoduchú pomôcku. Ide o osvedčený postup monitoringu varroázy. Metóda je založená na posype včiel práškovým cukrom. Zostava sa skladá z priehľadného vedra so sitovým a plným vrchákom.

Návod na použitie:

Pripravte si stropovú fóliu (napr. čistá a suchá úľová podložka), téglik na odmeranie 100 ml (asi 50 g) včiel, cukor múčku ktorý je naozaj extra jemný. (50g = 5 vrchovatých polievkových lyžíc na vzorku), vedierko na monitoring s dierkovaným a plným vrchákom, husté sito (napr. spodný medový sitko), vodu.

Škrabka na materskej mriežky - nerez-2 Škrabka na materskej mriežky - nerez-2 Z plástu blízko plodového telesa natrasieme včely na fóliu (samozrejme pokiaľ možno bez matky). Odmerajte pomocou téglika asi 100 ml včiel a nasypeme ich do vedierka. Posypte ich potom odmeraný množstvom extra jemného práškového cukru a vedierko zakryjeme najskôr dierkovaným a navrch plným viečkom. Včely a cukor jemne potrepte po dobu cca pol minúty, aby sa cukor dostal na celý ich povrch. Pocukrované včely nechajte ešte asi 3 minúty v pokoji a už iba krátko dvakrát pretrepeme. Múčkový cukor s roztočmi vysypte na husté sito a pocukrované včely vráťte do úľa. Cukor preosejte jemným sitom a opláchnite roztoče vodou. Následne ich vyklepte na čistú podložku.

Spočítajte roztoče.

Mesiac Akútny stav nehrozí Čoskoro plánujte ošetrenie Včelstvo je ohrozené, bezodkladne ošetrujte!
Júl menej ako 5 5 - 25 viac ako 25
August menej ako 10 10 - 25 viac ako 25
September menej ako 15 15 - 25 viac ako 25

Rady na záver:
Múčkový cukor musí byť suchý a bez hrudiek. Pri trepaní môžu niektoré včely vyvrhovať potravu z medného vačku a to vedie k tvorbe hrudiek cukru. Tiež para, ktorú včely vydychujú, je absorbovaná cukrom. Preto musí byť množstvo cukru použité v teste dostatočne veľké. Konečné oklepanie a vysypanie cukru cez dierkované viečko musí byť veľmi dôkladné a energické, aby pokiaľ možno všetci roztoče vyzerali. Sito, na ktoré cukor sypeme musí byť také jemné, aby neprepadali roztoče Varroa.

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.

Musíte sa prihlásiť, aby ste mohli napísať recenziu. Prihlásiť

Naposledy navštívené

Súprava na zisťovanie varroázySúprava na zisťovanie varroázy
2,93 €

Dostupnost: skladem